24/7 pandjeshuis

Het pandjeshuis vroeger de lommerd – een stukje geschiedenis

Een pandjeshuis heette vroeger ook wel de lommerd. Iedereen is wel bekend met de term ‘de lommerd’. Toch weet men soms niet helemaal waar deze naam vandaan komt. Geen zorgen, hieronder een stukje geschiedenis in een notendop.

pandjeshuis

De lommerd is een verbastering van lombard. Het is een kredietinstelling, waar leningen kunnen worden afgesloten tegen een onderpand van roerende goederen. Deze goederen betreffen bijvoorbeeld sieraden, servies, zilverwerk, kunstvoorwerpen, schilderijen en andere voorwerpen van waarde.

Het lombardkrediet is afgeleid van deze benaming. Dit krediet verkrijgt men op basis van een onderpand zoals effecten of roerende goederen. Wie een goed verpandt, krijgt een contract waarop het goed of de goederen en het kredietbedrag staan vermeld. Met dat contract kan het pand, na betaling van het bedrag plus rente weer worden teruggehaald. Word het pand niet binnen de afgesproken tijd terugbetaald, dan wordt het door het pandjeshuis (ook wel pawn shop in het Engels genoemd) verkocht. De pandjesbaas heeft recht op een deel van de eventuele meeropbrengst. Brengt het pand bij de verkoop minder op, dan komt dat ten laste van het pandhuis.


Waar komt de naam de lommerd vandaag?

De Lombarden speelden in de Middeleeuwen een grote rol in de ontwikkeling van het bankwezen. De Italiaanse geldwisselaars verspreidden zich sinds de twaalfde eeuw over West-Europa. Vanaf deze eeuw kwam de handel tussen de steden in de Nederlanden en Italië goed op gang.

De Lombarden reisden mee met de handelaars en zakenlieden, die van jaarmarkt naar jaarmarkt trokken. Samen met joden, die vanwege het kerkelijke renteverbod ook op deze geldmarkt actief waren, speelden ze een rol als krediet verleners. Hun kraam bestond uit een tafel met een weegschaal en zakken munten. De Lombarden trokken naar Europese steden en kregen daar een vergunning om een ‘bank van lening’ te houden voor een periode van tien tot vijftien jaar. Regelmatig werden vergunningen doorverleend van vader op zoon, zodat dezelfde families gedurende een lange tijd een bank van lening konden exploiteren.


Pandjeshuis vroeger en nu

Vroeger hoefde men zich niet te legitimeren. Dit was niet erg, aangezien mensen geen legitimatiebewijs hadden. Vandaag de dag is legitimatie verplicht, omdat een pandhuis of lommerd geen gestolen goederen willen verpanden. Vandaag de dag is de lommerd een stuk moderner en ook bereikbaar voor mensen uit Waalwijk.

Vergunningen kunnen niet meer worden doorverleend. Bovendien ziet een pandjeshuis er tegenwoordig een stuk anders uit dan een kraam met een tafel en zakken munten. Toch is het goed om te weten wat de geschiedenis van pandjeshuizen nou precies is.

Categorieën

inkoop goud

Contactgegevens

247.Pandjeshuis.nl is een handelsnaam van JP Fun Factory B.V.

Postbus 1177

7801 BD  Emmen

kvk 26571161

BTW nr. NL852435848B01

tel. 06-30203232

email. curiosamarktplaats@gmail.com